Susu.Madu is een creatieve studio en uitgeverij van prentboeken voor kleine kinderen. Susu Madu vindt het belangrijk dat de kinderverhalen niet alleen avontuurlijk en leuk zijn, maar ook nog eens leerzaam. Zo bevat het kinderboek over de ruimte Spacecop Bob verschillende leuke feiten over de ruimte. Op deze manier leren de kleintjes op een leuke manier de ruimte te verkennen.
Nad is geboren in Indonesië en woont sinds 2011 in Nederland. Zij is een full-time moeder van drie jongens en een parttime schrijver. In haar jeugd maakte Nad graag Manga stripboeken en deze deelde zij met haar vrienden. Schrijven en tekenen bleef ook na haar jeugd haar grootste hobby. Na haar studie werkte zij als redacteur bij een uitgeverij in Jakarta. In Nederland heeft zij een online magazine mede-opgericht en heeft daarnaast met Spacecop Bob haar eerste prentenboek gepubliceerd.
Het idee voor dit boek kwam in 2016 toen ik nadacht over een cadeau voor mijn oudste zoon die 5 werd. Ik wilde hem iets unieks geven en dacht bij mezelf: "Hé, ik schrijf en teken graag, waarom maak ik niet een eigen prentenboek?”
Stap 1 was een verhaal schrijven over zijn favoriete onderwerp en personages, waarvan ik wist dat hij er dol op zou zijn. Vrij simpel. De volgende stap was om dit verhaal te illustreren. En dat was het moment waarop problemen optraden.
Helaas ben ik er niet in geslaagd om het boek op zijn verjaardag te geven. Of zelfs op zijn volgende verjaardag.
Ik realiseerde me dat ik dit project begon met slechts een hobby van schrijven en droedelen. Ik ben nooit naar de kunstacademie of een grafisch lyceum geweest en mijn ervaring met digitale illustratie was het maken van gekleurde cirkels op Paint. Daarnaast had ik niet het budget om goede illustratiesoftware of -apparatuur te kopen. Uitbesteden aan een professionele illustrator was ook geen optie. Al moest ik eindigen met een boek vol met “sticky figures”, het was tenminste mijn creatie.
Gelukkig was ik vastberaden om mijn droom te verwezenlijken. Dus met een iPad, een illustratie app die minder dan € 10,- kostte en mijn vinger (ik heb de stylus pennen van de Action overboord gegooid, want deze braken telkens af) begon ik het ontwerpproces door te oefenen met digitaal illustreren en zo mijn illustratie skills te verbeteren.
Wat begon met een leuk idee, werd een emotionele reis die lange tijd duurde. Er waren zelfs tijden dat ik het wilde opgeven.
Maar, ik zette door.
Twee en een half jaar en een derde zoon later, was het boek dan eindelijk klaar.
Toen ik het boek aan hem gaf, maakte die brede lach op zijn gezicht al die jaren van tranen, uitputting en frustratie het weer helemaal goed.
En ik hoop dat jij hetzelfde ervaart wanneer je het boek geeft aan degene die je dierbaar is (de blijdschap zien op hun gezicht, bedoel ik dan).
Veel voorleesplezier!
xxx
Nad Astian